Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban természetes személyek tulajdona. Tevékenységi körünk mezőgazdasági gépek fejlesztésére, gyártására és értékesítésére terjed ki. A társaságban több mint 140 fő dolgozik. Dolgozóink több éves tapasztalattal rendelkeznek termékeink gyártásában és fejlesztésében. Elsősorban napraforgó és kukorica betakarításához fejlesztünk és gyártunk gépeket.

Fő gyártmányunk a NAS napraforgó betakarító adapter. Ezzel a termékünkkel a magyar piacot teljes mértékben uraljuk, ami elsősorban termékeink minőségének, kiforrottságának köszönhető, de nagy hangsúlyt fektetünk a jó és gyors szervizelésre illetve a megbízható alkatrészellátásra is.

Gyártmányaink fejlesztése során több szabadalmat dolgoztunk ki. A soros napraforgó betakarító adapterek fejlesztésénél az FVMMI GM Kht. (MGI-Gödöllő) vizsgálati és szántóföldi mérési tapasztalataira támaszkodtunk. Közösen fejlesztettük ki a szárzúzós változatot, mely a napraforgó betakarító adapterek között egyedülálló konstrukciós megoldás. Napraforgó adaptereink szabadalmazott konstrukciója és rezgőasztala lehetővé teszi a rendkívül alacsony adapter kialakítását, jelentősen csökkentve a betakarítás veszteségét. Tapasztalataink szerint veszteség megtakarításból (egyéb technológiákhoz viszonyítva) egy 6 soros napraforgó adapter ára már 250-300 ha betakarítás után megtérül. Fokozottan igaz ez rossz betakarítási viszonyok (dőlt vagy gombával fertőzött állomány) esetén.

PSM típusú napraforgó betakarító adapterünk betakarítási mechanizmusa megegyezik a NAS adapterekével, tehát rendelkezik azok minden előnyös tulajdonságával. Az alacsony építési magasságú szárzúzó további előnyöket biztosít a felhasználónak. A betakarítással egy menetben elvégzi a növényi szár zúzását, és lehetővé teszi a betakarítást követő azonnali talajművelést.

Napraforgó adaptereink dolgoznak már Romániában, Szlovákiában (itt szintén abszolút piacvezetők vagyunk), Moldáviában, Szerbiában, Csehországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Kazahsztánban, Ausztriában, Oroszországban, Franciaországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

A szintén saját fejlesztésű OptiCorn típusú, szárzúzóval szerelt kukorica betakarító adapter minimális karbantartási igény mellett, nagy betakarítási sebességgel, kitűnő munkaminőséggel végzi a csöves kukorica betakarítását. Ez a termékünk is közkedvelt Magyarországon kívül Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Moldáviában, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokban is értékesítjük.

2015 év végén debütált az OptiCorn Premium névre hallgató kukorica-betakarító adapter, amelynek egyedülálló, alumínium hajtóműházas hajtásrendszere egy hosszú fejlesztőmunka eredménye, amit a németországi GKN-Walterscheid GmbH-val karöltve végeztünk. A tesztek nemcsak hazai körülmények között, hanem a Dél-Afrikai Köztársaságban is zajlottak, ahol a hazainál jóval nagyobb, 18-20 tonna/ha-os állományban kellett helytállnia a gépnek. Az OptiCorn Premium adapteren nincsen lánchajtás, mindent hajtóművek hoznak mozgásba, ezzel karbantartásmentes üzemeltetést biztosítva. Az oldalhajtás kardántengelyeken és szöghajtóműveken keresztül biztosított. Jelenleg teljesen egyedi megoldás a piacon, hogy az adapter sebességváltó hajtóművel is rendelkezik, így szerelés nélkül egy kar segítségével az adott állománytól függően minden részegység fordulatszáma 5%-kal csökkenthető ill. növelhető a gyári alapértékhez képest.  Hajtóművel meghajtott a terelőcsiga is, ill. soronként Walterscheid biztonsági kapcsolók vannak beépítve, valamint az egyes törőegységeket is Walterscheid kardántengelyek kötik össze, ami a flexibilitást növeli. Ennek az adapternek ill. a teljes adaptercsaládnak a másik nagy újdonsága, hogy csak rozsdamentes anyagok és alumínium felhasználásával készül a vázszerkezetük, ill. az alkatrészeik 90 %-a, amellyel jelentős, 20 %-os súlycsökkenés érhető el egy hagyományos, acélvázas felépítésű adapterhez képest. Az anyaghasználat előnyei nemcsak a súlycsökkenésben, hanem ezzel párhuzamosan a kedvezőbb üzemanyag-felhasználásban, a taposási kár csökkenésében, valamint a hosszabb várható élettartamban érhetők tetten, illetve a vízállásos területek betakaríthatóságában van jelentős előnye.

Termékeink garanciális javítását Magyarországon teljes mértékben magunk látjuk el. Külföldi értékesítés esetén ezt a feladatot viszonteladóink vállalják fel.

Gyártmányaink minőségét az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer és az MGI Gödöllő rendszeres vizsgálata garantálja.

Termékeink CE jelöléssel rendelkeznek. Oroszországi szállításokhoz (GOSZT-R ill. AEC) megfelelőségi bizonyítványt tudunk biztosítani.

Társaságunk rendelkezik a folyamatos jó minőségű termékek gyártásához szükséges eszközökkel és gépekkel (CNC élhajlítógép, lézervágógép, CNC esztergapadok, CNC megmunkáló központok, hagyományos esztergapadok, marógépek, argon- védőgázas hegesztőgépek, lángvágógép, élhajlítógépek, présgépek stb.), és ezek fejlesztéséről illetve cseréjéről folyamatosan gondoskodunk. Termékeinket új elektrosztatikus porfestéssel felület kezeljük. Gyártmányaink tervezésénél Solid Edge háromdimenziós tervező (CAD) programot használunk.

Piaci helyzetünk stabil, termékeinket Magyarországon és a környező országokban széles körben ismerik. Alkatrészellátásunk folyamatos, rugalmas. A minőség és a megbízhatóság mellet jellemző ránk a rugalmasság és a vállalt határidők pontos betartása.

OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.
5630 Békés, Vésztői út 1/1.
Tel.: +36 66 411-833
Fax: +36 66 411-045